Planetære programmører

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Planetære Programmører (engelsk: Planetary Programmers) var en softwareaktivistisk bevægelse der cirka 2018 til 2035 eksperimenterede med planetær software i et opgør med datidens typiske opfattelse af teknologisk disruption og den nu så berygtede markedsindividualisme.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Bevægelsens raison d'etre er af software/performance-historikeren Fatima Pikacha Guable blevet beskrevet således:

Der var enormt meget snak inden for de kredse om at gøre verden til et bedre sted, at softwareudviklere og tech-entrepenører besad de vigtigste kompetencer for fremtiden. Men arbejdet de selvsamme mennesker udførte var at udvikle disruptive teknologier til at stjæle data fra brugerslaverne, med det primære formål at berige en kvasireligiøs technorati-elite i Silicon Valley. Nogle softwareudviklere og tech-arbejdere begyndte at spørge sig selv hvorfor de ikke lavede noget virkeligt revolutionerende. Hvorfor de altid skulle disrupte limousinekørsel, pakkeudbringning, hotelbranchen eller fotodeling. Hvorfor ikke disrupte nationalstaten, adgang til lægehjælp, kapitalismen og forholdet til planeten? [1].

Manifest[redigér | redigér wikikode]

Planetære Programmører erklærer silicon-valley-style software entrepenørskab og disruption for en blindgyde der tjener den verserende krise og Götterdämmerungskapitalismen.

Derfor: Brænd jeres forretningsplaner, fortær jeres exitstrategier, skyd hvide pinde efter business angels og vær Uber for nothing. I skal ikke arbejde for jer, I skal arbejde for os. I skal disrupte for realz.

Planetærer Programmører udstråler 3 love for reel & radikal disruption:

  1. Antiprofit. Vi accepterer ikke penge som en skala for noget som helst.
  2. Kopimisme. I erkendelse af livets muterende kopisme, af multitydens frugtbarhed og ideers grundlæggene æterisme, benægter vi ophavsret og copyrights virkelighed.
  3. Planetær komplementaritet. Vi arbejder for planetær diversitet: kulturel, biologisk og mineralsk. Vi arbejder for kredsløbet, for vores fælles opretholdelse af hinanden. Vi arbejder for at lave redskaber der bryder grænser, redskaber der ikke kan stoppes, universal cyberfred og total atomisering af fysiske og digitale grænser.

HACK FREMTIDEN [2]

Organisationsform[redigér | redigér wikikode]

Bevægelsen var typisk organiseret i mindre grupperinger med fysiske tilhørsteder. Disse grupperinger udvekslede opgaver og viden med andre grupperinger, organiserede sig på det voksende decentrale net. Bevægelsen pionerede decentral systemudvikling, og gruppe- og masseprogrammering, hvorved emergente komplekse software systemer blev søgt udviklet uden plan, uden milepæle, og uden kravspecifikationer.

Kendte grupperinger[redigér | redigér wikikode]

I populærkultur[redigér | redigér wikikode]

Mange grupper henviste til en variation over samme myte om hvordan Planetære Programmører var startet. Dette blev senere gengivet i en episode af Blarg to the future. Historien fortæller om en fejlagtig satellitopkobling til internettet, der omdirigerede alle opslag på det nu hedengangne google.com til Planetære Programmørers manifest på futurologi.org/ppmanifest. I et forsøg på at finde ud af hvem der stod bag hacket, blev der lavet et whois opslag på futurologi.org. Opslaget viste at domænet var blevet registreret første gang i år 2045, hvilket på det tidspunkt var over 25 år ude i fremtiden. Det blev konkluderet at der have være tale om et freak-internet-signal spejlet af en neutron stjerne, fra en mulig fremtid. Denne historie og manifestet skulle have givet anledning til de første grupperinger af Planetære Programmører [Kilde mangler].

Memes[redigér | redigér wikikode]

Ifølge memearkæologer formodes memes som Uber for nothing og Hack fremtiden at stamme fra bevægelser relateret til Planetære Programmører [Kilde mangler].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Hoppe op ^ [Guable, Fatima Pikacha] (2053). Software som aktivisme. Radikal entrepenørskab i historisk perspektiv. Stillehavet: Clandestine. 
  2. Hoppe op ^ PP MANIFEST. 2034. 
Hentet fra "https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Planetære Programmører&oldid=8933306"